Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

Szélesebb kínálattal és visszafogottabb érdeklődéssel rajtolt az ingatlanpiac

A 2023-as év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor az ingatlanpiaci kereslet 40 százalékkal csökkent egy év leforgása alatt.

Felemás évkezdés tapasztalható a magyarországi lakáspiacon. A múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet mérsékeltebb lett – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Megnőtt az eladó ingatlanok száma

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent – ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat, ebből kifolyólag 2023-ban a lakás-adásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra érdemes felkészülni. Miközben 2018-ban csaknem 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. A tavalyi évben az előzetes becslések szerint nagyjából 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Településtípusonként eltérnek a trendek

A szakportál elemzéséből az is kirajzolódik, hogy az év első hetében Budapesten 1 százalékkal nőtt a kínálat. Ez a bővülés főként a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből 8 százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Ugyanakkor a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, 1 százalékkal zsugorodott.

Balogh László szerint ez részben azzal is magyarázható, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma a várakozások szerint 2023-ban is élénk maradhat.

Az immár vármegyeszékhelyeknek hívott nagyvárosokban 35 százalékkal emelkedett az eladásra váró lakóingatlanok száma 2022 év első hetéhez viszonyítva. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké pedig 47 százalékkal bővült.

A kisebb településeken negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal több lett az eladó ház, az árusított lakások száma pedig 21 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.