Kétmilliónál is több fát ültetett idén a Pilisi Parkerdő

Kétmilliónál is több fát ültetett idén a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő a Budapest-környéki állami erdők kezelőjeként kiemelt figyelmet fordít erdőterületeinek fenntartható kezelésére, az erdők természetességének fokozása érdekében végzett erdészeti beavatkozásokra.

A 2022-es erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során a Pilisi Parkerdő zrt. összesen több mint 930 ezer csemetét ültetett (ezek többsége kocsányos és kocsánytalan tölgy, illetve cser, valamint elegyfajok: zömmel juhar, kőris és vadgyümölcsök), továbbá 21 tonna makkot (tölgy és cser) is elvetett – ismertette közleményében a vállalat.

Hozzátették, hogy az erdők fenntarthatóságának biztosításához azonban nem csupán az ültetésekre, de a folyamatos ápolásokra is figyelmet kell fordítani, ennek érdekében mintegy 2600 hektáron hajtott végre ilyen jellegű munkálatokat a Parkerdő az általa kezelt erdőkben.

A Pilisi Parkerdő Erdészetei 2022-ben összesen kétszáznegyven hektáron végeztek az idős erdők megújítása érdekében csemeteültetést vagy makkvetést, melyből 105 hektáron erdőszerkezet-átalakítás is történt. A szerkezet-átalakítás azt jelenti, hogy idegenhonos – például akác- vagy feketefenyő – állományok helyére őshonos fafajokat, jellemzően kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, hazai nyárfajokat és más elegyfafajokat ültet a társaság.

A vállalat ezen felül 2022-ben a saját területén húsz hektárral növelte a hazai erdők területét (erdőtelepítés). Ezt egészítették ki az idegen területen, megbízások alapján végzett erdőtelepítések és fásítások, melyek során a társaság több mint 1,1 millió csemetét helyezett ki. A legnagyobb szabású munkák a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából ültetett autópálya-növénytelepítések és az útépítések során kivont erdőterület pótlását szolgáló csereerdőtelepítések voltak.

Gödön közel háromszázezer, Pápán majdnem negyvenezer, Budapesten a Nemeskéri úton húszezer darab csemetét ültetett a Parkerdő.

Így elmondható, hogy 2022-ben a Pilis Parkerdő saját és vállalkozói tevékenysége részeként több mint kétmillió facsemetét ültetett.

A társaság részt vállalt a Agrárminisztérium és a Mol Új Európa Alapítvány „VárosFa” elnevezésű településfásítási programjában. 2022-ben tizenhét településen összesen közel ezer sorfát ültetett el a települések önkormányzataival közösen.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdők fakészlete 2022-ben is közel kétszázhatvanezer köbméterrel gyarapodott. Az éves fakitermelés ennek a növekménynek idén sem érte el a háromnegyedét, mintegy száznyolcvanezer köbméter körül mozgott. A Pilisi Parkerdő speciális helyzetét júl mutatja, hogy az általa kezelt hatvanezer hektárnyi erdőterületen országos viszonylatban is magas, közel húsz százalék a faanyagtermelést nem szolgáló erdők aránya.

Az erdőfelújítás és -kezelés a Pilisi Parkerdő legfontosabb, de korántsem egyetlen tevékenysége. A társaság 2022-ben elindította Városierdő-fejlesztési programját, mely hosszú távú, szisztematikus koncepció a budapesti erdők komplex ökoszisztéma-szolgáltatásainak javítására. Ennek keretében idén az általa kezelt fővárosi erdőkben hetvenöt százalékra emelte a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát.

Mindezeken felül a cég jelentős turisztikai beruházásokat is elvégzett a területén, illetve a hozzá tartozó Budakeszi Vadasparkban és gödöllői Arbo Parkban, illetve megkezdte Visegrád környéki Fellegpark komplex ökoturisztikai hálózatának kialakítását is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.