A személyi kölcsönök kamata is megindult a lejtőn

A személyi kölcsönök kamata is megindult a lejtőn

Januárban elérte a kamatemelés a személyi hitelek piacát is, ugyanakkor a jelenleginél komolyabb kamatemelésekre is érdemes felkészülnünk ezen a piacon.

Hónapokig tartó helybenjárás után a lakáshitel-kamatemelkedést követve januárban hosszú hegymenetbe kapcsoltak a személyi kölcsön kamatok is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatásai szerint januárban átlagosan 12,38 százalékos kamat mellett kaptak személyi hitelt az ügyfelek – számolt be róla a money.hu elemzése. Fontos ugyanakkor látni, hogy a komoly emelkedés egyelőre arra volt elég, hogy a bankok a tavaly januári 12,39 százalékos kamatszinthez hasonló áron folyósítsák a személyi hiteleket.

Mindennek következtében ugyanakkor a referenciakamatként használt bankközi kamatszint (5 éves BIRS) értékéhez mérten a személyi kölcsönök kamatfelára (az az összeg, ami a bank költségeit, az ügyfélkockázatot és a pénzintézet nyereségét hivatott fedezni) egy év alatt 11,1 százalékról történelmi mélypontra, 7,1 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelekért folyó verseny miatt még mindig csak moderáltan érvényesítik a jegybanki kamatlépéseket a bankok.

Ennek eredménye ugyanakkor nem igazán látszik meg a folyósításokban.

A személyi hitelpiacon a 2022. év első hónapja is azt vetíti előre, hogy továbbra sem lesz könnyű meghaladni a 2019-es csúcsév adatait. Az idén januári 32,5 milliárdos kihelyezés 2,5 milliárd forinttal múlja alul a 2019-es évet indító hónap kölcsönfelvételét, ráadásul közel negyedével, 10 milliárd forinttal kisebb összeg, mint az a 42,7 milliárd forint, amennyi személyi hitelt az emberek 2020. januárjában, a koronavírus járvány előtt felvettek. (A 2021 januári adatokkal nem biztos, hogy érdemes összehasonlítani a mostani kihelyezéseket, hiszem a tavalyi év első hónapjában még bőven hatott a decemberig érvényes kamatstop hatása a piacon, ráadásul a pandémia második hulláma dühöngött. Ennek következtében a bankok 23,1 milliárd forint értékű személyi kölcsönt tudták csak kihelyezni.)

A money.hu szakértői szerint az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi személyi kamatszint aligha tartható fenn. Ezt mindennél jobban mutatja, hogy a fedezet nélküli személyi kölcsönök és a hozzájuk kamatperiódusban leginkább hasonló 5 évre fixált jelzáloghitelek átlagkamata közötti kamatkülönbözet egy év alatt 8,17 százalékról 6,44 százalékra csökkent.

A legjobb minősítésű adósok ma még mindig 7 százalékos kamat mellett kaphatnak személyi kölcsönt, miközben az irányadó kamat 4,6 százalékon áll, és az 5 évre fixált lakáshitelek átlagkamata a 6 százalékot közelíti. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy azok, akik tudják, hogy az év hátralévő részében szükségük lesz egy nagyobb összegre, könnyen előre tudják hozni a hitelfelvételt. Ezzel pedig több százezer forintot is tudnak spórolni. 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.