A PABooks legújabb könyvmegjelenései 10.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 10.

Bár a járvány második hulláma már a nyakunkon van, így hagyományos könyvbemutatókra továbbra sincs lehetőség, az elmúlt hetekben Pallas Athéné Könyvkiadó két újabb könyve került a polcokra. Ezeket igyekszünk pár sorban bemutatni.

**
**

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó - Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

A szerző egyetemi professzor, aki a lehető legszélesebb perspektívában vizsgálja a 21. század szinte valamennyi környezeti és gazdasági kihívását, kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk, gondolkodunk, és mindeközben az egyes ember felelősségére is apellál. Egyszerre sokkolja, meglepi és meg is nevetteti az olvasót. A könyv üzenete azonban egyértelmű: nincs másik bolygó a közelünkben, ahova terjeszkedhetünk vagy menekülhetünk, így azt kell megvédenünk, ahol éppen vagyunk. Milyen globális problémák fenyegetik lakhelyünket? Hogy tudjuk megóvni? Ezekre keresi a választ ez a nem túl hosszú, de annál velősebb mű.

**
**

Christian Felber: A közjó gazdasága

A könyv írója egyetemi tanár és politikai aktivista, aki szerint a gazdaságnak emberibbnek, szociálisabbnak, az elosztásban igazságosabbnak, fenntarthatóbbnak, demokratikusabbnak – összességében etikusabbnak kell lennie, azaz nagyobb hangsúlyt szükséges fektetnie a közjóra. Felber a kötetben egy teljesen új, alternatív modellt mutat be a gazdaság működésére vonatkozóan, amelyhez gyakorlatias és részletes útmutatót is ad. A helyenként merésznek és radikálisnak tűnő, ugyanakkor a realitásokat is maximálisan figyelembe vevő vízió nem kevesebbre vállalkozik, minthogy újrarajzolja a gazdaság működéséről alkotott képünket. Igyekszik rávilágítani arra, hogy a közjó és az életminőség növelésé jóval fontosabb, mint a munka jelentőségének középpontba helyezése, és a GDP-növekedés hajszolása.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.