Marco Rossi keretet hirdetett az őszi selejtezőkre

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitánya kihirdette 25 fős keretét a válogatott őszi Nemzetek Ligája meccseire. A csapat a koronavírus-járvány miatt legutóbb novemberben volt együtt.

A magyar labdarúgó válogatott szeptember 3-án Törökországban lép pályára, majd szeptember 6-án Budapesten, a Puskás Ferenc Arénában fogadja Oroszország legjobbjait. Bár a két Nemzetek Ligája találkozó egyaránt tétmeccs, a nemzeti csapat számára ez egyben az utolsó lehetőségi is a kísérletezésre az október 8-án Bulgáriában lejátszandó Európa-bajnoki pótselejtező előtt.

Az olasz mester keretének jelenlegi játékosait szokásainkhoz híven egyenként is górcső alá vettük.

Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros): A bajnokcsapat alapembere. Hiába hozták konkurenciának tavaly Gróf Dávidód, idén pedig Bogdán Ádámot, továbbra is kiszoríthatatlan a Fradi kapujából.
Gulácsi Péter (BR Leipzig – német): A Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott a lipcsei csapattal. Az előző szezonban az első, az idén pedig a harmadik legjobb kapusnak választották a Bundesligában. Egyértelműen a válogatott első számú hálóőre.
Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC): A székesfehérvári csapat alapembere évek óta.

Védők:
Fiola Attila (MOL Fehérvár FC): Sérülése már a múlté, az új idényben a Fehérvárban is kezdő játékos. A védelem jobb oldalán és középen egyaránt bevethető.
Kecskés ��kos (FC Lugano - svájci): Baráth sérülése után lett behívva a válogatottba. Ő is újonc, utánpótlás szinten már volt válogatott, de a felnőtt csapatban még nem léphetett pályára. Svájci klubcsapatában rendszeresen pályára lép.
Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus): A ciprusi csapatban stabil kezdőjátékos. Rossi már korábban is kipróbálta őt Orbán bekkpárjaként.
Willi Orbán (RB Leipzig – Németország): Hosszú sérülése után a közelmúltban visszatért, de a meccsterhelés terén még nem nyerte vissza régi önmagát. A térdműtét előtt Lipcsében és a nemzeti csapatban is alapember volt, és a válogatottnak égető szüksége van egy jó formában lévő Willi Orbánra.
Szalai Attila (Apollon Limasszol – Ciprus): Az egyszeres válogatott védő alapember a klubjában.

Középpályások:
Cseri Tamás (Mezőkövesd): A 32 éves középpályás először tagja a keretnek. Rossi azt mondta róla, hogy márciusban biztosan igen, júniusban biztosan nem kapott volna meghívót, de ha az előző szezonban mutatott formáját tudja nyújtani, akkor hasznos tagja lehet a csapatnak.
Holender Filip (FC Lugano - svájci): Klubtársához, Kecskés Ákoshoz hasonlóan ő is utólag került a keretbe. Rossi jól ismeri, anno ő építette be a Honvédba, és bajnokcsapatának stabil tagja volt. Svájcban rendszeresen játszik csapatában.
Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia): Dunaszerdahelyen nemcsak stabil kezdőjátékos, de csapatkapitánya is az együttesnek. Az új idényt jó formában kezdte a négy bajnoki találkozójából négyet megnyerő felvidéki gárdában.
Nagy Ádám (Bristol City - Anglia): A Championshipben rendszeresen játéklehetőséget kap. Nem minden meccsen kezdő, van hogy végig játssza a találkozót, van hogy csak perceket kap, de edzője bízik benne, ahogy Rossi is.
Pátkai Máté (MOL Fehérvár FC): Utólag, Gazdag Dániel helyére került a csapatba. Bár klubjában mutatott teljesítménye alapján nincs csúcsformában, tavaly tavasszal fontos gólokat szerzett a válogatottban Horvátország és Wales ellen is.
Schäfer András (DAC – Szlovákia): A nagy tehetségnek kikiáltott támadó középpályás olaszországi szereplése eddig nem volt sikertörténet. A dunaszerdahelyi kölcsönszerződése egyértelműen jót tett neki, Bernd Storcknál többnyire belső vagy védekező középpályásként lép pályára, de remekül megoldja ezt a szerepkört is. A DAC meghosszabbítaná a kölcsönt, és Schäfer is szívesen maradna.
Sigér Dávid (Ferencváros): A bajnokcsapatban sok játéklehetőséget kap, a válogatottban is átesett már a tűzkeresztségen, Nagy Ádám társaként kaphat szerepet a középpálya közepén.
Simon Krisztián (Újpest): Legutóbb 2014-ben szerepelt a nemzeti csapatban. Tehetséges, technikás, de sérülékeny játékos, aki – amikor egészséges – kulcsembere az Újpestnek. A lilák jól kezdték az új bajnokságot, Simon pedig két meccsen három gólt szerzett.
Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg - Ausztria): Továbbra is a legnagyobb magyar tehetségnek tartják, és immár a legértékesebb magyar labdarúgónak számít. Az új idényt is Salzburgban kezdte meg, ahol a csapat alapembere. Rossi azt kérte tőle (ahogy Sallairól is), hogy ezen a két meccsen ne azt bizonyítsa, hogy ügyesen tud játszani, hanem azt, hogy hatékonyan is.

Csatárok:
Babati Benjámin (Zalaegerszeg): Az NB1-ben az év gólját szerezte a Fehérvár elleni félpályás bombájával. A ZTE alapembere.
Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC): Korábban lemondta a válogatottságot, azonban hazatérése után beszélt Rossival, és meggondolta magát Csúcsformájától még elég messze van, de a keretnek tagja lett.
Sallai Roland (Freiburg – Németország): Rendszeresen játszik a Bundesligában. Korábban Rossi megnevezte azon játékosok között, akik szerinte „jó helyen vannak”.
Szalai Ádám (Mainz – Németország): Többnyire kiegészítő ember a Mainzban, az előző szezonban csak egy gólt szerzett, azonban a nemzeti csapatban évek óta élvezi a bizalmat.
Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia): A szerb-magyar kettős állampolgár csatár a keret legnagyobb meglepetése. Egyelőre klubjában sem alapember, és a válogatottban is újonc. 2019-ben Gera Zoltán U21-es válogatottjában két meccsen már pályára léphetett, első meccsén ráadásul góllal mutatkozott be.

A keretben négy újonc kapott helyet, Babati, Cseri, Schäfer és Szőke is most először kap válogatott meghívót. (Rajtuk kívül Tamás Krisztián sem lépett még pályára címeres mezben, de ő korábban még volt tagja a keretnek.) A legnagyobb név a kimaradók közül Dzsudzsák Balázs. A válogatott rekordere hónapok óta klub nélküli, és ez a tény, valamint az, hogy előtte sem futballozott épp kirobbanó formában, egyértelművé teszi, hogy ezúttal nincs helye a keretben. Rajta kívül a Ferencváros maródi csapatkapitánya Lovrencsics Gergő, a Kínában sokat kihagyó, és elég lassan játékba lendülő Kádár Tamás, a pozsonyi Slovanban kisebb sérülés után lábadozó Holman Dávid, valamint az uruguayi Penarolban jó formába lendülő Vadócz Krisztián említhető még a nevesebb kimaradók között.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet miatt (Magyarországon és több más országban is volt már labdarúgókat érintő megbetegedés) bármikor történhetnek nem várt változások a keretben.

Korábban a keretbe behívott, de sérülése miatt onnan kikerült játékosok:
Baráth Botond (Budapest Honvéd): Az amerikai kaland véget ért számára, majd több hónap után hazatért, természetesen a Honvédba. Eddig egy bajnoki meccset játszott, még formába kell lendülnie. Klubja Inter Turku elleni Európa Liga meccsén sérült meg, és került ki a keretből.
Bese Barnabás (OH Leuven – belga): Most esett át egy klubváltáson, a francia második ligából a belga első osztályba vezetett az útja. Előző csapatában alapembernek számított. Lovrencsics Gergő hiányában a védelem jobb oldalára az első számú jelölt. Az első meccs előtti napon került ki a keretből Bollával együtt, először személyes okokat, később kisebb sérülést megjelölve ennek okaként.
Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC): A 20 éves jobb oldali védő az előző szerzont kölcsönben a Zalaegerszegnél töltötte, ahol alapembere volt a csapatnak. A Fehérvár ezúttal nem adta kölcsön, és bár eleinte nem volt kezdő játékos, az utóbbi meccseken már rendszeresen pályára küldi őt Márton Gábor, legutóbb épp kezdőként játszotta végig a Budafok elleni meccset. Ezt követően - Botka Endre sérülése miatt - döntött úgy Rossi, hogy bizalmat egy újabb újoncnak. Besével együtt ő is az első meccs előtti napon került ki a keretből, először személyes okokat, később kisebb sérülést megjelölve ennek okaként.
Botka Endre (Ferencváros): A Fradi bekkje is játszott már jobbhátvédet, bár a zöld fehéreknél legtöbbször belső védőként lép pályára. A Ferencváros ZTE elleni bajnoki mecsén kiállították, és meg is sérült - ez utóbbi volt az oka annak, hogy a mester nem számíthat rá a Nemzetek Ligája meccseken.
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd): A Honvéd alapembere, Rossi bajnokcsapatának is fontos láncszeme volt. Az MLSZ augusztus 29-i közleménye szerint negatív lett a koronavírustesztje, de a válogatott szakmai és egészészségügyi stábja úgy döntött, hogy elővigyázatosságból eltekint a középpályás szerepeltetésétől.
Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC): Korábban konfliktusa volt Rossival, így nagyon úgy tűnt, hogy nem lesz válogatott, ameddig az olasz edző a kapitány. AZonban pár hónappal ezelőtt mindketten úgy nyilatkoztak, hogy tisztázták a nézeteltérést, és Hangya számára is nyitva áll a válogatott kapuja, ha a teljesítménye alapján méltó rá. Korhut keretből való kikerülése miatt utólag hívta be Rossi, azonban egy csak "villámlátogatás" volt, sérülés miatt ugyanis másnap már ő sem volt tagja a névsornak.
Korhut Mihály (Debreceni VSC): Görögországból hazaigazolt a másodosztályba most visszaeső Debrecenhez, hogy segítsen csapatának a gyors feljutásban. Klubjában alapember, és bár az NB2-ről van szó, nemzetközi rutinja és Kádár Tamás hiánya miatt Rossi számított volna rá. Azonban - negatív koronavírus tesztje ellenére - elővigyázatosságból kikerült a keretből.
Tamás Krisztián (Budapest Honvéd): Dárdai Pál és Marco Rossi is már korábban kipróbálta volna, de a sérülése mindannyiszor közbeszólt. Az előző szezonban Zalaegerszegen alapember volt, kölcsönszerződése lejárta után a Fehérvártól a Honvédhoz igazolt, ahol úgy néz ki, hogy alapember lesz. A Honvéd Turku elleni meccse előtt szedett össze újabb sérülést.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.