A PABooks legújabb könyvmegjelenései 7.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 7.

Az elmúlt hetekben két újabb könyv jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó jóvoltából. A járványhelyzet miatt élő könyvbemutatók továbbra sincsenek, de rövid írásunkból ezúttal is lehetőség nyílik megismerni a köteteket.

Dietrich Vollrath: A beérett gazdaság

Miért lassul a gazdasági növekedés? – ennek magyarázatát keresi a szerző, Dietrich Vollrath közgazdász professzor, miközben alkotóelemenként megvizsgálja a növekedés összetevőit is. A fő okokat a humántőke lassabb bővülésében és a termelékenység visszafogottabb növekedésében látja. "A stagnálás mint a siker jele" - ezzel az alcímmel látja ez a szerző a könyvet. Amit meg is magyaráz, hiszen például az Amerikai Egyesül Államokban a gazdasági növekedés üteme nagyjából felére csökkent, az életszínvonal ennek ellenére tovább emelkedett. Vollrath szerint ez egy ördögi kör, ugyanis az életszínvonal növekedése hozzájárul a növekedés lassulásához, hiszen a fogyasztás a kisebb termelékenységű szolgáltató szektorok irányába mozdult el.

Samuel Leach: A siker képlete

Bontakoztasd ki képességeidet, és légy te magad a pénzügyeid irányítója! – biztatja az olvasót Samuel Leach, az ismert pénzügyi véleményvezér. Miközben feltérképezi a meggazdagodás 21. századi formáit, megtudhatjuk tőle, miként állíthatjuk gondolatainkat és érzelmeinket a céljaink szolgálatába. Saját példáján keresztül megmutatja azt is, hogyan lehet megszeretni a munkát, és kifejleszteni magunkban a tartós sikerhez vezető türelmet.

Bár a szakértők a magyar társadalom esetében is gyakran beszélnek a pénzügyi tudatosság terén megfigyelhető hiányosságokról, ez nemcsak hazai sajátosság. Leach a személyes pénzügyek törvényszerűségeinek és működési mechanizmusainak ismertetésével szeretne hozzájárulni az olvasók pénzügyi tudatosságának növeléséhez is. Bemutatja, hogyan érdemes értelmeznünk, átformálnunk saját költési szokásainkat. Ennek modelljét is megismerhetjük az alig 150 oldalas mű segítségével.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.