A PABooks legújabb könyvmegjelenései 4.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 4.

Tovább folytatódnak a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvmegjelenései. Mivel a járványhelyzet miatt augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket tartani, így a könyvbemutatók sem kerülnek megtartásra, ugyanakkor két újabb olvasnivaló került a polcokra.

**
**

Pablo Sendra - Richard Sennett: A rendezetlenség megtervezése

Igazi interdiszciplináris könyv a várostervezésről, hiszen Pablo Sendra mérnök és Richard Sennett szociológus professzor más-más nézőpontból tudja vizsgálni ugyanazt, így a kötet a várostervezés egyedi, a szokványostól eltérő folyamatait és lehetőségeit tárja fel az olvasók előtt. Olyan kísérleteket mutat be, amelyek a túlszabályozott környezetet megbontva elősegítik a közösségi terek rugalmasabb, emberközpontú és több felhasználási potenciált kínáló kialakítását. Ugyanakkor nem valamiféle „előíró jellegű” kézikönyv, sokkal inkább egy olvasmányos, inspiráló, egyúttal rendkívül tanulságos javaslatcsomag arról, hogyan válhat a várostervezés – az ott lakókkal együttműködve – nyitottabbá és a gyakorlatban is közösségibbé. A mű a történelmi példákon keresztül szemlélteti üzeneteit, ugyanakkor a modern városok működése és működtetése kerül fókuszba.

**
**

Matolcsy György: Amerikai Birodalom vs. Európai álom - Az euró kudarca

A Magyar Nemzeti Bank elnökének legújabb könyve a hagyományostól eltérő megközelítéssel és széles történelmi perspektívában elemzi az Amerikai Birodalmat, a fennálló világrendet, a világpolitika kulcsszereplőinek motivációit és kapcsolatrendszerét. Olyan fontos és aktuális kérdésekre keresi a választ, mint hogy milyen út vezet a globális jólét felé, vagy hogy Magyarországnak milyen jellegű XXI. századi nemzeti jövőképre van szüksége.

A korunkat meghatározó számtalan folyamat közül Matolcsy György az Egyesült Államok dominanciáját tartja a legjelentősebbnek. Vizsgálja azt is, hogy Európa hogyan próbálta ezt az euró bevezetésével ellensúlyozni, azaz hogyan indított egy színfalak mögött játszódó, monetáris eszközökkel vívott, modern háborút az USA ellen. Aki nyomon követi a jegybankelnök munkásságát, gondolkodásmódját, sajtóbeli megnyilvánulásait, annak nem lesz meglepő, hogy a könyvben előkerül Ázsia felemelkedésének és Európa lemaradásának témaköre, valamint a két földrész közötti kapcsolatok jelentősége és jövője is.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.