Magyar világbajnoki cím az I. Qatch Világbajnokságon

Magyar világbajnoki cím az I. Qatch Világbajnokságon

A Budapesten megrendezett I. Qatch Világbajnokságot a házigazda magyar válogatott veretlenül nyerte meg, miután a döntőben 2:0-ra győzött Szerbia legjobbjai ellen. A bronzérmet az oroszok kaparintották meg, miután a helyosztón 2:1 arányban legyőzték a portugálokat.

A Budapesten lebonyolított I. Qatch világbajnokságon 16 válogatott állt asztalhoz, 3 kontinensről. Egyiptom és Pakisztán mellett, Oroszország, Románia, Portugália, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Görögország, Ciprus, Horvátország, Lengyelország és Magyarország legjobbjai mérték össze tudásukat. Mivel első alkalommal került sor eme új sportág világversenyére, így előzetes esélylatolgat��sra nem igazán nyílt lehetőség.

A február 1-jén szombaton megrendezett csoportkör lebonyolításához tartozik, hogy egy nyert szettig tartottak a mérkőzések a rengeteg összecsapás miatt. Erre a MOM Parkban került sor. A 16 csapatos eseményen a házigazda magyar válogatott magabiztos győzelmekkel zárta a csoportkört, majd a középdöntőt is.

A vasárnapi elődöntőknek és a helyosztóknak már a Sterbinszky Amália Sportcsarnok adott otthont. A bronzmeccs és a döntő már két nyert szettig tartott. Az elődöntő során a házigazda magyar válogatott a portugál gárdával mérkőzött meg. A Pálos Gábor, Széles László és Zöldy Tamás összeállításban játszó csapat magabiztosan, 2:0-ra nyerte meg a találkozót, és jutott a fináléba. A másik ágon Szerbia csapott össze Oroszországgal és győzött 2:0-ra. A bronzmeccsen három kiélezett szett végén az oroszok nyakába került a medál.

A magyar-szerb döntőben a "vendég" csapat kezdett jobban, azonban a döcögős kezdés után a magyar trió vette át az irányítást. Bár mindkét szettet szoros és izgalmas labdamenetek alkották, a  2-0-ás eredmény azt jelentette, hogy a magyar válogatott tagjai otthon tartották a trófeát, és ezzel a sportág első világbajnoka Magyarország lett!

 „Nagyon jó érzés világbajnoknak lenni. Ráadásul nem úgy léptünk pályára a fináléban, hogy mi vagyunk az esélyesek. Apróságok döntöttek ma, hiszen hiába kezdtük jól a meccset volt, hogy nekünk kellett futni az eredmény után. Az egyik szerb előnynél változtattunk a védekezésünkben és ennek meglett a gyümölcse az utolsó játszmában. Reméljük, hogy ez sokat fog számítani a sportág magyarországi népszerűsítésében is. Örültünk neki, hogy ennyien kijöttek, mert fantasztikus hangulatban játszhattunk. Elképesztően jó volt a szervezés is, ötletes volt a helyszín, nagyon jó érzéssel zárjuk a hétvégét.”- mondta Széles László, a világbajnok csapat játékosa. 

A qatch népszerűsítése céljából az angyalföldi aréna közönsége gálamérkőzést is láthatott, melyen a kézilabda válogatott tagjai és a strandkézilabda-válogatott játékosai mérték össze erejüket. Az Indoor csapatot Harsányi Gergely, 179-szeres válogatott, 2-szeres olimpikon, olimpiai 4. kézilabdázó, Tóth Ádám, a CYEB Budakalász válogatott jobbszélsője és Vadkerti Attila, 124-szeres válogatott, olimpiai 4. helyezett válogatott kézilabdázó erősítette. Míg ellenfeleik a Beach csapat, azaz Zakics Bence, világbajnoki bronzérmes strandkézilabdázó, 2018 legjobb játékosa, John András, világbajnoki ezüstérmes, többszörös Eb-bronzérmes, Világjátékok ezüstérmes, All Star-csapattag válogatott strandkézilabdázó és Hajdú Péter, világbajnoki- és Eb-bronzérmes strandkézilabdázó voltak. A közönségszórakoztató mérkőzést a standkézilabda-szakág alkalmi csapata nyerte meg.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.