Mácza Mihály emlékcserepei a komáromi Múzeumbarát Kör rendezvényén

2020. január 28-án Komáromban, az Arany 17 Rendezvényközpontban került sor a Komáromi Klapka György Múzeum Múzeumbarát Körének rendezvényére, melynek témáját a Mácza Mihály legújabb könyve szolgáltatta.

Mácza Mihály felvidéki magyar történész, az Észak-Komáromban található Duna Menti Múzeum nyugdíjas munkatársa számos tudományos igényességű és ismeretterjesztő helytörténeti könyv után saját életét és annak emlékcserepeit vetette papírra. A könyvbemutató során a Duna Menti Múzeum történésze, Galó Vilmos beszélgetett a szerzővel.

A bemutatásból kiderült, hogy a Kassán született Mácza Mihály nemesi származású, ezt a címet a család I. Lipóttól kapta. Pozsonyban töltött egyetemi évek, cseh területen töltött sorkatonaság és a Csemadoknál Pozsonyban betöltött munkakör után, az 1968-as prágai tavaszt követően (és részben annak következményeként) kellett elkerülnie Pozsonyból és kötött ki Komáromban, ahol azóta is él.

Mácza Mihály elmondta, hogy a családjától leginkább a tartását örökölte meg. Nem gazdag nemesek voltak, és nem is hadakoztak, a címerükben is egy békegalamb szerepel. A pozsonyi évekről elmondta, hogy némileg dacból a történelem szak mellé a magyar szakot is felvette. A felvételi könnyű volt, ugyanis szlovák anyanyelvű oktatókkal kellett magyarul beszélgetnie. Helyesírásának fejlesztése céljából magyarországi magyarok között keresett levelező partnert, a túljelentkezés után végül 7 emberrel folytatta hosszabban. Az egyetemen a kedvenc oktatója Purczell Lajos volt.

Hobbijai közül az éneklést és a sakkot emelte ki. A mai napig aktívan énekel az észak-komáromi Concordia Kórusban. Sakkból nemzetközi versenyeken is indult, de leginkább a katonaságnál profitált ebből, ugyanis mivel a hadosztályt képviselte a versenyeken, többet utazott és kedvezményeket is kapott. Ehhez hasonlóan profitált a hadsereg néptáncos eseményein való aktív részvételért.

Komáromba kerülése után egyből a Duna Menti Múzeumban helyezkedett el, ahol 45 éve dolgozik. Megalapította a helyi Múzeum Barátok Körét, több mint 20 könyvet és több mint 100 cikket, tanulmányt írt. 1989 előtt nem vehetett részt a politikai életben. A rendszerváltást követően helyi képviselő és észak-komáromi alpolgármester is volt. Lett volna lehetősége feljebb is lépni, a kulturális minisztériumba is javasolták, de végül úgy döntött, hogy marad a szakmában.

Mácza Mihály a beszélgetés végén kitért arra is, hogy az életútja megírása után egyelőre nincs konkrét terve arra vonatkozóan, hogy mi lesz a következő műve, de a munkát nem szeretné abbahagyni.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.