Qatch: A kézilabda teqballja

Qatch: A kézilabda teqballja

2020. február 1-jén és 2-án Budapesten rendezik a sportág történetének első férfi világbajnokságát. A rangos esemény apropóján került sor január 28-án a Media-get-together nevű rendhagyó sajtótájékoztatóra.

De mi is az a qatch? Ahogy a címben már utaltam rá, a kézilabda teqballja. Szó szerint, hiszen ezt a játékot is teqball-asztalon játssz��k, csak foci- helyett épp kézilabdás (és nyomokban asztaliteniszes és röplabdás) elemekkel. Háromfős csapatok mérkőznek meg egymással, a pingponghoz hasonló módon két-két fő áll fel az asztal két oldalán, azonban van egy harmadik csapattag is, aki az ellenfél térfelén próbál labdát szerezni. A szerepek folyamatosan változnak, így a hagyományos kézilabdával ellentétben itt nincsenek fix posztok.

A rendhagyó sajtótájékoztató keretében a média képviselői számára lehetőség nyílt kipróbálni a játékot. Bár gimnázium óta a kézilabdával csak nézőként kerültem kapcsolatba, magam is éltem a lehetőséggel. A kezdeti szárnypróbálgatások alapján kijelenthetjük, hogy nagyban javítja a magyar esélyeket, hogy nem az újságírók alkalmi csapata képviseli Magyarországot a hétvégi versenyen, mindenesetre a rövid próbajáték során szinte mindenkinek elnyerte a tetszését a qatch. Mivel a test-test elleni küzdelem nem megengedett, így nemcsak robosztus testfelépítésű hórihorgas játékosoknak, hanem bárkinek kellemes időtöltés lehet az új sportág. Mivel a robbanékonyság és a csapatmunka egyaránt fejleszthető vele, így kiegészítő sportágként is alkalmazható.

 Fotó: GazMag

Mivel a budapesti világbajnokság az első ilyen jellegű torna, így az előzetes esélyekről nem sokat lehet tudni. Neves játékosokból ugyanakkor nem lesz hiány, ugyanis a vasárnapi finálé előtt egy gálamérkőzés keretében a strandkézilabda válogatott tagjai mérik össze erejüket magyar kézilabda válogatott korábbi és jelenlegi tagjaival: a strandon játszott változat összeszokott csapata John András, Hajdú Péter és Zakics Bence ellenfelei a 179-szeres válogatott Harsányi Gergely, a 112-szeres válogatott Vadkerti Attila, valamit a magyar válogatottban a nemrég véget ért Európa-bajnokságon szereplő Tóth Ádám lesznek.

A 2020-as Qatch Világbajnokság első játéknapján a csoportmérkőzésekre és a negyeddöntőkre kerül sor február 1-jén a MOM Sport Csarnokban. A második napon, február 2-án az elődöntők, a bronzmérkőzés, a gálamérkőzés, és a döntő lesz a program a Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.