Kétéves negatív rekord dőlt meg – Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

A kereskedelmi mérleg márciusban 558 millió euró többlettel zárt. A fogyasztói árindex áprilisban 2,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az ipari termelés indexe márciusban 2,4 %-kal nőtt éves szinten.

 

Kétéves negatív rekord dőlt meg

Ezen a héten a forint a többi közép-európai valutához hasonlóan gyengülő tendenciát mutatott. Hétfőn a 313,8 HUF/EUR körüli árfolyamon kezdődött a kereskedés, szerdán 315,5 HUF/EUR szintig kúszott, ami a forint leggyengébb árfolyama 2016 közepe óta. Csütörtökön a közép-európai régióban tanúi lehettünk a piac korrekciójának, így a forint visszatért a 314 HUF/EUR szint közelébe.    

Nagyon hasonlóan alakult a forint-amerikai dollár devizapár árfolyama is;a forint hét elején a 262,7 HUF/USD szintről a 266,8 HUF/USD szintre gyengült, így elérte 5 hónapos mélypontját. Csütörtökön a forint fokozatosan ledolgozott a veszteségekből, és visszatért a 264,4 HUF/USD árfolyam szintre. A fő devizapár (EUR/USD) esetében tovább erősödött a dollár az euróval szemben, ez a tendencia egyébként nagyobb szünetek nélkül már három hete tart. Szerdán a dollár elérte az 1,183 USD/EUR árfolyam határt, csütörtök késő délutánra nyereségéből kissé veszített, és a kereskedés visszatért az 1,19 USD/EUR szintre.

Gyorsul a fogyasztói infláció

A fogyasztói infláció áprilisban a márciusi 2,0% -ról 2,3% -ra gyorsult. A magasabb infláció minden bizonnyal jó hír az MNB számára, azonban továbbra is jóval a 3% -os inflációs cél alatt marad, így a jegybanknak továbbra sincs nyomós oka arra, hogy mérlegelje a monetáris politika szigorítását.

 

Pozitív kilátások, de csak 2018-ra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idén a magyar gazdaság növekedési kilátásait 3,4% -ról 3,8% -ra javította, 2019-ben viszont 3% -ra prognosztizálja a lassulást. Az EBRD szerint a növekedés fő motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, amelyet a gyorsan emelkedő, elkölthető jövedelmek húznak felfelé. „A számos intézmény közül azonban továbbra is a magyar kormány előrejelzései a legoptimistábbak, miszerint az idei növekedés 4,3% -os lesz.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.