Maga alatt vágja a fát az Egyesült Államok? - Az Akcenta CZ devizapiaci jelentése

Az amerikai elnök, Donald Trump intézkedéseit Kína kapcsán sokan ellenzik. Teszik ezt azért, mert az eddigi jól bevált mechanizmusban, amelyen a kereskedelem alapult, komoly károkat okozhat a változás. Úgy tűnik, hogy egyedül az amerikai acélgyártás számára lennének kedvezőek az új vámok.

A globális gazdaság korszakában élünk, ahol a gazdasági növekedéshez és a fejlődéshez gyakran elengedhetetlen a nemzetközi kereskedelem. A cégek többnyire így jobban specializálódhatnak egy olyan tevékenységre, amelyben kitűnnek, a többit pedig kiszervezhetik más cégeknek, ahol az adott tevékenységet jobban és hatékonyabban tudják végezni. Ha ugyanis az összes cégnek egyedül kellene biztosítania minden szükséges dolgot, működésük eredménytelen lenne. Nehezen képzelhető el olyan vállalat, ahol például teljesen egyedül biztosítják a logisztikát, az információs rendszereket vagy a termeléshez szükséges nyersanyagokat. Ez kevésbé lenne hatékony, mert sok ilyen tevékenységet más cégek jobban és olcsóbban tudnak elvégezni.

Ez az országok esetében is érvényes.

Ha például egy országban sikeresek a technológiai cégek, egy másikban pedig nagy mennyiségű értékes nyersanyag található, a kölcsönös kereskedelem mindkettejük számára előnyös. Nem véletlen, hogy a leginkább elszigetelt államok egyúttal a legelmaradottabbak is. A protekcionizmus ugyanis súlyosan károsítja a gazdaság hatékony működését.

Ezért tartanak a pénzpiacok a kereskedelmi háborúktól, amelyekkel Donald Trump fenyegetőzik. A Kínával folytatott kölcsönös kereskedelem korlátozása ugyanis zavarná ezt a mechanizmust. Az acélra kivetett magas vámok például a kínai acélt felhasználó cégek termelésének drágulásához vezetnének. Végső soron a Donald Trump által jóváhagyott épületek közül nem egy olyan akad, amely szintén olcsó kínai acélt tartalmaz. Azok az amerikai cégek, amelyek jelenleg kínai acélt használnak, kevésbé lesznek versenyképesek, mint azok a versenytársaik, amelyekre a nagy adók nem lesznek hatással. Az egyetlen terület, amelynek ez az intézkedés segítene, az amerikai acélgyártás. Az ország többi része csak veszítene rajta. (Egyébként 2002-ben az USA már megpróbált valami hasonlót, de végül törölni kellett a vámokat. Világossá vált ugyanis, hogy ez a döntés nem vezet semmire.)

Érdekes lesz követni, hogy az USA nyilvánossága, a legfontosabb amerikai cégek és a Kongresszus hogyan fog viszonyulni ehhez a lépéshez. A vélemények május 22-ig nyújthatók be. „Leginkább az várható, hogy ha meg is hozzák a protekcionista intézkedéseket, azok a vártnál enyhébbek lesznek. Az Egyesült Államok pozíciója nem olyan erős a globális gazdaságban, hogy megengedhetne magának egy kereskedelmi háborút. Elveszítené azt.” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője. Emellett az USA globális ereje mindig is a gazdaságnak a teljesítményétől függött. „Kínának egy ilyen helyzetben nem lesz más választása, mint új, protekcionista intézkedéseket bevezetni, amelyek mindkét államot sújtanák. Ha Donald Trump támogatni kívánja az Egyesült Államokat, javítania kellene versenyképességén”. - mondta az AKCENTA CZ szakértője. Az Egyesült Államoknak számos versenyelőnye van, mint például a szabadabb gazdaság, a képzettebb lakosság vagy a jobb jogi környezet. Éppen e területekkel kellene foglalkoznia, ha még egy ideig meg akarja tartani az első számú nagyhatalmi státuszát.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.