Meglepő, de tovább enyhülhet a monetáris politika - Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

Az átlagbér szeptemberben 13,6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat. A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,6%-kal növekedett éves szinten.

 

7 havi mélyponton a forint

A forint az euróhoz képest az elmúlt napokban gyengült, a magyar gazdaság pozitív eredményei ellenére. Hétfőn 312,2 HUF/EUR árfolyamon kezdődött a kereskedelem, szerdán pedig a forint feltornázta magát a 313,8 HUF/EUR árfolyam szint körüli értékre (ez a forint 7 hónapos mélypontja). A forint a hét első felében a dollárhoz képest is gyengült, így kedden elérte a 267,6 HUF/USD árfolyam szintet. A nap második fele a piacokon már a korrekció jegyében telt, (a forint javított veszteségein) és csütörtök délutánra visszatért a 263,9 HUF/USD árfolyam értékre.

Meglepő, de tovább enyhülhet a monetáris politika

Kedden ülésezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat, de kilátásba helyezte, hogy a következő évben is tovább enyhülhet a monetáris politika. „Ez a szándék meglepő az MNB részéről, egyrészt a magyar gazdaság pozitív alapjai miatt, másrészt a többi európai központi bankra való tekintettel, amelyek politikája ezzel ellentétben a gyorsabb vagy lassúbb megszorítás. A kamatok Magyarországon a legtöbb európai országgal szemben viszonylag magasak, és a magyar gazdaság erős alapjai mellett a forinteszközök továbbra is vonzó befektetési lehetőséget jelenthetnek.” – mondta az Akcenta CZ szakértője.

Bizonytalan a Fed

Szerdán az amerikai központi bank (Fed) meglepő nyilatkozatot adott ki. Először a Fed elnöke, Janet Yellen jelentette ki, hogy nagyon bizonytalan a tekintetben, hogy az infláció a közeljövőben újra élénkülést tud-e mutatni, és azt is lehetségesnek tartja, hogy az áremelkedés a jövőben viszonylag alacsony lesz. Közzétették továbbá a Fed utolsó ülésének jegyzőkönyvét is, amelynek értelmében a Kormányzótanács (egyes tagjai) szerint az alacsony infláció kivárásra ad okot a kamatlábak további emelkedésével kapcsolatban, legalábbis az „előre látható időszakra”

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.