Jó szelet fogtak az euró vitorlái

A munkanélküliségi ráta 4,4%-ra csökkent májusban. E hónapban 79 000 fővel több foglalkoztatott volt, mint az előző év ugyanezen időszakában

 

Nyereséget könyvelt el a forint a héten

A forint az euróval szemben ezen a héten többé-kevésbé kismértékben ingadozott. Az üzletkötések túlnyomórészt a 308,4 – 310,2 HUF/EUR sávban mozogtak, csütörtök délután (14 óra körül) a forint kereskedése 309,9 HUF/EUR árfolyamon folyt.

A HUF/USD devizapár alakulását az euró-dollár fejleményei irányították, mivel a dollár jelentős veszteségeket szenvedett el (az euró pedig erősödött). A forint így jelentős nyereséget könyvelhetett e héten, csütörtök délelőtt pedig elérte a 270,5 HUF/USD határértéket.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Jó szelet fogtak az euró vitorlái Maria Draghi, az EKB elnöke kijelentését követően, aki meglepően heves beszédben elemezte az euróövezet megszorító monetáris politikáját.

 

Pozitívak a várakozások a hazai gazdaságban

Júniusban minden gazdasági ágazatban pozitívak a várakozások, a fogyasztói hangulatot is beleértve (kivéve a szolgáltató szektort). Az adatok alapja a gazdaság hangulati indexe, amelyet a GKI tett közzé.

A szolgáltatási szektor optimizmusa azonban májusban 18 éves maximumán mozgott, és júniusban enyhén csökkent. A vállalkozói bizalom a magyar gazdasággal szemben az elmúlt húsz évet tekintve csúcsértéken van. A vállalatok és a háztartások rekord szintű gazdasági várakozása nem igényelt ugrásszerű emelkedést, mivel az elmúlt 7 hónapban fokozatosan növekedett.

Az ipar kilátásai javultak a termelés, a megrendelések és készletek volumene tekintetében, de az export megrendelésekkel kapcsolatos vélemények nem változtak. Bár az építőiparban a várakozások májusban és júniusban csak mérsékelt ütemben nőttek, márciusban elérték a 19 éves maximumot. A külkereskedelem iránti bizalom majdnem olyan mértékű növekedést mutatott, mint amennyit májusban esett. A vállalkozások azon szándéka, hogy több embert alkalmazzanak, erősödött az ipari és a kereskedelmi területeken, míg az építőiparban nem változott, a szolgáltató szektorban pedig csökkent e tendencia.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.