Gyengült a brit vezetés pozíciója a Brexit-tárgyalások előtt

A pénteki napon jelentették be a brit alsóházi választások eredményét. Theresa May terve, hogy megerősítse pozícióját az Európai Unió és Nagy-Britannia - a Brexit utáni - jövőbeni együttműködési tárgyalásaihoz, kudarcot vallott.

Noha a Konzervatív Párt megnyerte a brit választásokat, a többséget elvesztette a parlamentben. Ez mindenképpen rossz hír a miniszterelnök számára, akinek lehet, hogy a lemondást is fontolóra kell vennie. Ez az Európai Unióra nézve negatív (mivel nehéz megjósolni a brit politikai szituációt), és pozitív változással is járhat, mivel Theresa Maynek korábban nem volt problémája a „hard Brexittel“, azaz az Egyesült Királyság és az EU teljes különválásával. Most feltehetőleg a többség nélkül a tárgyalások során pozíciója gyengébb lesz, míg az Európai Unióé erősödni fog.

Az eredménynek köszönhetően a brit font elindult lefelé, és az elemzők nem is látnak sok esélyt a javulásra. „A magyar gazdaságra azonban valószínűleg nem lesz számottevő hatása, de a forint erősödött a fonttal szemben, pénteken 9 óra előtt 350 forinton állt a brit fizetőeszköz árfolyama a következő napokban pedig további felértékelődés várható.“ – mondta Miroslav Novak, az AKCENTA CZ szakértője. Hosszútávon fontos lesz, hogy a további tárgyalások hogyan befolyásolják a gazdasági helyzetet és stabilitást.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.