Pozitívak a hazai gazdasági eredmények

A bruttó hazai termék az első negyedévben 4,1%-os többletet mutat az előző év azonos időszakához képest. Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is. Magyarország államadóssága az első negyedévben elérte a GDP 74,6%-át.

 

Erősödött a forint a héten

A forint az euróhoz képest a hét elején erősödő tendenciát mutatott, kedden azonban elveszítette az új többletet. A következő napokban ez a forgatókönyv megismétlődött, szerdán újra erősödött a forint a 308,6 HUF/EUR árfolyam szintig, de csütörtök délutántól kezdve (14:00 körül) visszatért a 310,2 HUF/EUR szint közelébe.

A forint a héten jelentősen erősödött az amerikai dollárral szemben is. Ezt különösen segítette az euró-dollár deviza pár alakulása, ami a dollár gyors gyengülését hozta az euróval szemben. A forint a hétfői kereskedés során a 282,8 HUF/USD szint közelébe került, szerdán késő délután 276,8 HUF/USD árfolyam szinten állt, így elérte a 2016 novembere óta mért legerősebb értéket. Csütörtökön e nyereség enyhén módosult, és délután visszatért az árfolyam a 278,8 HUF/USD szintre. Az elmúlt napok mögött - az EUR/USD árfolyam tekintetében - valószínűleg az európai gazdaság további fejlődésével kapcsolatos pozitív várakozások álltak, ehhez társult a bizonytalanság, hogy az amerikai központi bank (Fed) júniusi ülésen emeli-e a kamatlábat. A dollár gyengüléséhez hozzájárultak Donald Trump politikai botrányai is, aki állítólag a korábbi FBI főnöktől, James Comey-tól azt kérte, hogy állítsa le a Fehér Ház egykori biztonsági tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatai miatt indított vizsgálatot.

Pozitívak a negyedéves, hazai gazdasági eredmények

A magyar gazdaság növekedése az első negyedévben az előzetes becslések alapján 4,1% volt éves szinten. Negyedéves összehasonlításban a növekedési ráta 1,3%. „A növekedés két fő húzóereje az előzetes számok alapján az ipar és a magánszektor szolgáltatásai. A részletes szerkezetről június elején tudunk meg többet, azonban már most nagyon pozitívan értékelhetők az első negyedév számai.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Az eredmény meghaladta a várakozások többségét (3,5% az előző év azonos időszakához képest), és 2014 második negyedéve óta ez a legjobb teljesítmény, egyúttal a leggyorsabb növekedés 2006 első negyedéve óta.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.