Változatlan marad a jegybanki alapkamat

Az MNB változatlanul hagyta a 0,9 %-os kamatot. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 0,8 %-kal növekedett.

 

A hét végére megerősödött a forint

A forint ezen a héten gyengült az euróval szemben, azonban korrigálni tudta a veszteségeket. Az üzletkötések a hét folyamán a 310,5 – 313 HUF/EUR árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 17 óra körül a forintot 311,7 HUF/EUR szinten jegyezték.

A hét elején nem történt érdemi változás a HUF/USD devizapár körül. Kedden az esti órákban a forint 284,3 HUF/USD árfolyam szintre erősödött, azután szerdán visszatért az eredeti értékekhez. Csütörtök délután az árfolyam 286,7 HUF/USD érték körül mozgott.

Idegesség a piacokon: Le Pen továbbjutott

Már túl vagyunk a francia elnökválasztás első fordulóján. Marine Le Pen bejutása a második fordulóba komoly aggodalomra ad okot a piacokon, és ha előnye növekszik Macron-nal szemben, nagy a valószínűsége a piacok növekvő változékonyságának.

 

Továbbra is változatlanok maradtak a hitelkamatok

Az MNB keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,05 % negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. A nem-konvencionális monetáris eszközök vonatkozásában az MNB „újabb” - 2016 júliusa óta bevezetett - kedvelt eszközével, a jegybank három hónapos betéteinek plafonjával kapcsolatban legkorábban a júniusi ülésen várható további változás, mivel a bank negyedévente szavaz a plafon mértékéről. Ezen eszköz paraméterei utoljára márciusban változtak, amikor a maximálisan letétbe helyezhető eszközök nagysága 500 milliárd forintra csökkent a második negyedév végéig. Az MNB kedden azt nyilatkozta, hogy a betéti eszközre vonatkozó plafon a monetáris politika súlyponti eszköze. Hozzátette, hogy továbbra is tervezi a monetáris feltételek lazítását, valamint a gazdasági fejlődés támogatását a piaci kamatlábakra gyakorolt lefelé irányuló nyomás segítségével.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.