Kedvező év elé néz a forint - Az Akcenza CZ heti devizapiaci elemzői jelentése

A munkanélküliségi ráta novemberben 4,5% volt. A termelői árindex novemberben -0,5% é/é volt. A PMI index a termelõ ágazatban decemberben 56,6 pontról 52,2 pontra csökkent.

 

Mérsékelten változtak az árfolyamok

A forint változékonysága az euróval szemben az idei év első hetében viszonylag alacsony volt. A kereskedés túlnyomórészt a 307,5-309,6 Ft/euró sávban történt, és csütörtök délután a hazai fizetőeszközt a 308,1 HUF/EUR szint közelében jegyezték. A forint-amerikai dollár devizapár elmúlt hete érzékelhetően érdekesebb volt, ami elsősorban a főbb piacokon jelentkező ingadozásnak tudható be. A hét első felében a forint 298,2 Ft/USD szintre gyengült, szerdán megfordult a trend, és csütörtökön már érintette a 291,0 Ft/USD határt. A délutáni órákban enyhe korrekció tanúi lehettünk a piacon, és az árfolyam visszatért a 293,0 Ft/USD értékekhez.

Kedvező év elé néz a forint

Míg 2016 számunkra a várakozás időszaka volt - hogy mi lesz az elnökválasztás eredménye az Egyesült Államokban, hogyan változik a Fed kamatpolitikája, és hogy az EKB vajon továbbra is buzgón nyújt-e segítő kezet az euróövezet problémás országainak - most arra számítunk, hogy 2017-ben már nagyobb figyelem irányul a kockázatosabb eszközökre és az emerging markets (gyorsan n��vekvő piacok) országaira, mint az előző évben. Magyarország számára egyúttal döntő fontosságú, hogy a hitelminősítő intézetek tavaly módosították az ország besorolását spekulatív kategóriából befektetésre ajánlott kategóriába, így a magyar (forint alapú) állampapírokba történő befektetésekkel egy további ajtó nyílt ki. „Arra számítunk, hogy 2017 kedvező lesz a forint számára, a szolid gazdasági növekedésnek és a még mindig magas kereskedelmi mérlegtöbbletnek, valamint a magyar eszközök iránti növekvő keresletnek köszönhetően. A HUF/EUR árfolyam szerintünk 2017 közepén erősebb értékeken mozog majd, valószínűleg a 306 HUF/EUR szint körül.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője. Milyen kockázatokkal néz szembe a forint ebben az évben?  

Leginkább olyan események lehetnek, amelyek hatására a feltörekvő piacokkal kapcsolatban kockázatkerülés lép fel, ide tartoznak a közép-európai országok is. Fontos szerepet játszhat a magyar kormány is, amennyiben olyan új intézkedéseket vezet be, amelyek elriaszthatják a külföldi befektetőket, és tőkekiáramlást okozhatnak. További kockázati tényező lehet az európai gazdaságok stabilitásának eszkalációja. Ami az MNB monetáris politikáját illeti, 2017-ben továbbra is lazának kellene maradnia, és a kamatlábbal csak váratlan negatív események esetén kellene mozognia. Az MNB valószínűleg a jövőben is nem hagyományos monetáris eszközöket fog alkalmazni a monetáris politika további lazítására, a 3 hónapos betéti eszközök használatát pedig valószínűleg tovább korlátozza.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.