Nagyot erősödött a dollár - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A forint kissé erősödött az euróval szemben, az amerikai dollárral párhuzamot vonva viszont jelentősen gyengült. Az ipari termelési index októberben +2 % h/h és -2,1 % é/é volt. Az amerikai központi bank (Fed) a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot.

 

Rendkívül erős lett az amerikai dollár

A forint árfolyam alakulása az euróval szemben a hét első felében viszonylag nyugodt volt, a kereskedés túlnyomóan a 314 HUF/EUR határ közelében zajlott. A szerdán mindkét oldalon történtek változások, és csütörtök délután a forint végül kissé erősebb értékeken mozgott, 313,1 HUF/EUR közelében.

A forint-amerikai dollár devizapáron történt változások tükrözték a fő piacokon uralkodó helyzetet, ahol egészen szerda estig vártak a Fed ülésére. Utána a dollár nagy nyereségre tett szert, a forint pedig csütörtökön délután gyengült, egészen valamivel a 300 HUF/USD határ fölötti szintre. Az euróval szemben a dollár az 1,04 USD/EUR értékig erősödött, amely 2003 óta most a legmagasabb.

 

Milyen eredményeket hozott a Fed ülése?

A Fed a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, azaz 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot. Ugyanakkor új makrogazdasági előrejelzést is közzétett, amely 2017-ben csak alig valamivel gyorsabb gazdasági növekedéssel számol, mint 2016-ban, továbbá kissé alacsonyabb munkanélküliséggel. „A Fed elnöke, J. Yellen azonban kifejtette a legfontosabb tényezőt, amely az új előrejelzésnek sokkal optimistább kicsengést ad, ez a feltétel pedig a lazább költségvetési politika az elkövetkező években. A kormányzati képviselők változása az Egyesült Államokban a Fed várakozásai szerint, a belföldi kereslet nagyobb ösztönzését fogja eredményezni a kormány részéről” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Yellen azonban hozzátette, hogy egy olyan helyzetben, amikor a gazdaság már a teljes foglalkoztatottság állapotában találja magát, nincs szükség további költségvetési ösztönzésre. Továbbá, abban az esetben, ha a Kongresszus valóban elfogadja majd az új, jelentős állami beruházásokat, a Fed politikája észrevehetően szigorúbb lesz.

Az elnök szavaira már részben reagált is az új kamat-előrejelzés, amely gyorsabb kamatemelésekkel számol a korábbi időszakhoz képest. Például 2017-re a Fed várakozásai szerint további három körben kerül sor 25 bázispontos kamatemelésre az eddig várt két kör helyett.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.