Növekszik az amerikai gazdaság - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A PMI index a gyártási szektorban novemberben 57 pontról 56,6 pontra csökkent. A gyártók árindexe októberben -1,2% é/é volt. A munkanélküliség aránya októberben 4,7% volt, ez a szint rekord alacsony.

 
Sokat gyengült a forint

Ez a hét a forint számára nem volt kedvező. A hétfői napot a fizetőeszköz a 310 HUF/EUR szinten kezdte, ezután az árfolyamot fokozatos gyengülés kísérte. Csütörtökön a kereskedés a 313 HUF/EUR értéken folyt, a késő délutáni órákban pedig már a 314HUF/EUR szinten. A forint július óta most a leggyengébb.
A forint az amerikai dollárral szemben is gyengülő tendenciát mutatott. A hét folyamán az árfolyam a 290 – 296,6 HUF/USD sávban mozgott és csütörtökön délután 295,6 HUF/USD szinten zárt.
Növekszik az amerikai gazdaság
Ha megnézzük, hogy mi történik a világban, és milyen makroadatokat kapunk, amelyeket a héten tettek közzé, akkor az amerikai gazdaság növekedése a III. negyedévben érdekes információnak számít. Javult a GDP, ami főleg a háztartások nagyobb fogyasztásának köszönhető. Ez az eredmény rövidtávon kedvezett a dollárnak, viszont a Fed decemberi tárgyalásával kapcsolatos elvárások nem változtak. A következő érdekes statisztikai adat az ADP-tól került ki, amely szerint a novemberi amerikai foglalkoztatási változás meghaladta a várakozásokat. A kérdés az, hogy a jó novemberi eredmények megerősödnek-e a mai további munkaerőpiaci adatokkal.

 

Mit tervez az MNB?

Az MNB alelnöke, Nagy Márton, valamint felelős ügyvezető igazgatója, Virág Barnabás, az új devizapolitikai tanulmányukban bemutatják, hogy a Bank már nem tervezi a kamatok további csökkentését.
„A központi bankárok szerint az MNB kamatpolitikája elérte határait, tehát a kamatok további csökkentésének nincs standard hatása az alapvető gazdasági törvények alapján, másrészről viszont nem kívánt hatásokat eredményezhetne” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Az MNB képviselői tanulmányukban az állítják, hogy a bankközi kamatok csökkentése segített 27 milliárd forintot megtakarítani a lakossági és a vállalati banki ügyfeleknek.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.