Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A munkanélküliségi ráta augusztusban 4,9% volt. A munkavállalók száma éves viszonylatban a július - augusztusi időszakban 135 000 fővel nőtt.

 

Gyengült a forint az euróval szemben

A forint számara nem volt túl kedvező a hét. Az euróval szemben lényegesen gyengült, elérte a két héttel ezelőtti szintet. Az árfolyam hétfőn reggel még a 305 HUF/EUR értéken volt, az elkövetkező napokban viszont fokozatosan a 307 HUF/EUR érték felé vette az irányt. Csütörtök délután az árfolyam a 308,9 HUF/EUR szinten zárt.

 

Erősödött a dollár

A forint az amerikai dollárral szemben is fokozatosan gyengült. Kedden elérte a 275 HUF/USD szintet, amelyet a hét további részében meg is tartott. Az árfolyamot a fő piacok eseményei befolyásolták, amelyeken az amerikai dollár nyereséges volt, tehát ebből a szempontból megvizsgálva nem a forint volt veszteséges, hanem a dollár erősödött. Az új makrogazdasági adatokat megfigyelve láthatjuk, hogy az értékek az elvárásoknak megfelelően alakultak, egy kicsit túl is szárnyalták azokat, ez vezethetett a dollár erősödéséhez.

 

Pozitívabb hangulat a magyar gazdaságban

A gazdasági hangulat Magyarországon a GfK ügynökség szerint szeptemberben pozitív irányba mozdult el az augusztusi éves mélypontról. Az üzleti hangulat szeptemberben 1,2 pontról 1,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalom szintén javult,18,6 pontról 18,5 pontra. A gazdasági hangulat is pozitívabb volt, számszerűsítve: -3,9 pontról -3,6 pontra emelkedett. „Ha részletesebben megvizsgáljuk az üzleti szektor elvárásait, láthatjuk, hogy az építőipar és a kereskedelem növekedést mutat, a szolgáltatásokban pedig nem történt változás. Ami az ipart illeti, az utolsó hónap gyártásának értékelése pozitív, továbbá az elkövetkező három hónap előrejelzése is. Mivel az ipari megrendelések érintik az exportot is, ezt a tényezőt is figyelembe kell vennünk, azonban ez a mutató már negatívabb” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Az ipari szektort leszámítva minden további területen nőtt az új munkalehetőségek száma. Paradox módon viszont nőtt a háztartások aggodalma munkahelyük potenciális elvesztése miatt.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.