Az MNB új eszközöket készül bevetni - Az Akcenta heti devizapiaci elemzése

A kiskereskedelmi árak júniusban + 5,7% é/é körül alakultak. Az MNB kamatait változatlanul hagyta.

 

Forinterősödés az euróval szemben

A forint árfolyama az euróval szemben a héten viszonylag változékony volt. A hét első felében a forint legyengült a 310,6 HUF/EUR értékre, utána azonban a trend megfordult és a forint az erősebb értékek felé vette az irányt. Csütörtökön a hazai fizetőeszköz megtartotta ezeket az értékeket, így a nap végén az árfolyam a 309,2 HUF/EUR szinten mozgott.

A forint volatilitása az amerikai dollárral szemben viszonylag alacsony volt. Az üzletelés a 273,2 - 275,6 HUF/USD sávban mozgott. A csütörtöki zárásnál az árfolyam 273,8 HUF/USD volt.

 

Az MNB új eszközöket készül bevetni

Az MNB a keddi ülésen nem okozott meglepetést, valamint nem eszközölt változásokat monetáris politikájában. A szeptemberi ülés kulcsfontosságú lesz, mivel ekkor jelentik be, milyen mértékben fogják a bankárok korlátozni a betéti eszközöket. A jegybank korlátozza majd a betéti limiteket, ezért a kereskedelmi bankok kénytelenek lesznek elhelyezni a többleti eszközeiket más kereskedelmi bankoknál a bankközi piac segítségével, vagy állampapírok vásárlásával. Ezzel az MNB bizonyára elérné a kívánt piaci kamatok csökkenését és ösztönözhetnék a bankok standard hitelezési aktivitását, amely pozitív hatással lehetne az inflációra.

„Ami a mi elképzelésünket illeti az MNB monetáris politikájával kapcsolatban, amíg nem lesz látható eredménye a monetáris bizottság lépéseinek a betéti eszközök által, addig bizonyára a kamat változásáról nem fogunk hallani. Más szavakkal, az árak továbbra a jelenlegi szinten maradnak minimum az év végéig” – vélekedik az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Ha a bevezetett eszköz hasznosnak bizonyul, a bankárok bizonyára a jövő évben sem fogják a kamatokat változtatni. Ellenkező esetben, ha a bankközi BUBOR kamat nem csökken tovább, az MNB képviselői a következő évben valószínűleg kamatcsökkentést eszközöl.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.