Megkezdődött a Formula Student Hungary 2016

Ismét benépesült a Győr-Gönyű kikötő: ez a hét a 7. Formula Student Hungary hete! A nemzetközi esemény nyitónapján – élénk érdeklődés mellett – rendezték a sajtótájékoztatót, melynek lezárásaként ezúttal is sort kerítettek a pályabejáró körsétára, ám a verseny történetében először a dinamikus területre is belátogathattak a média munkatársai.

Házigazdaként, a versenyt szervező X-MEDITOR Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér-Péntek Imre köszöntötte a résztvevőket, büszkén beszélve arról: a Formula Student Hungary nemzetközi elismertségét a magas mutatószám (a németországi futam 1-es szorzójához viszonyítva a magyar verseny 0,92-es értéke valóban ad okot a büszkeségre) mellett az is jelzi, hogy az FS-mozgalom ikonikus alakjai ezúttal is tiszteletüket tették a versenyen. Külön megemlítette a versenysorozat atyjaként számon tartott ausztrál Pat Clarke, valamint a szabályalkotó testületet vezető, amerikai Steve Sayovitz nevét. Az immáron hetedik magyar versenyről szólva elmondta, hogy a háromszoros túljelentkezés mellett aligha meglepő, hogy alig két másodperc alatt beteltek a helyek. Külön kifejezte örömét, hogy a résztvevők között négy magyar csapatot is üdvözölhetnek – érkezett autó és hallgatói csoport a győri Széchenyi István Egyetemről, a Budapesti Műszaki Egyetemről, a Miskolci Egyetemről és a Kecskeméti Főiskoláról. Végezetül az ügyvezető két dilemmát is megosztott a hallgatósággal. Egyrészt azt, hogy lehet-e valós versenykörülmények között megmérettetni az FS-autókat. Másrészt azt, hogy mikor egészülhet ki a verseny az intelligens járművek kategóriájával…

Dr. Palkovics László oktatási államtitkár – miután elmondta, hogy ez idáig valamennyi FSH-versenyre ellátogatott – arról beszélt, hogy az autonóm járművek esetleges megjelenése pontosan jelzi, hogy még szélesebbek a Formula Student lehetőségei annál, mint amit eddig gondoltak. Utalt arra, hogy szinte napra pontosan öt esztendeje ugyanitt beszéltek arról, miképpen nézzen ki Magyarországon a duális képzési rendszer. Hozzátette: amit akkor szakmai körben kitűztek, végeredményben sikerült megvalósítani, amiben bizonyos értelemben az FSH-nek is szerepe van. Mint mondta, egy ilyen verseny, melyben az együttes tudás szerepe kiemelten fontos, az oktatási rendszer számára is követendő példa. Kiemelte a szakgimnáziumok létrejöttének fontosságát, amely a szakma elsajátítása mellett a gimnáziumokhoz hasonló módon lehetőséget biztosít a diáknak arra, hogy tanulmányait felsőoktatási intézményben folytassa.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – aki szemgyulladása ellenére is fontosnak érezte a részvételt – miután gratulált a szervezőknek, s mindenkinek, aki egy ilyen színvonalú verseny lebonyolításában szerepet vállal, ugyancsak a duális képzés fontosságáról beszélt. A kamara nem véletlenül ösztönzi a kormányzatot jó ideje arra, hogy a gazdaságot és a tudást minél szorosabban össze kell kapcsolni. S hogy ezt országszerte egyre többen így gondolják, arra jó példa, hogy a felsőoktatásban elindított duális képzésre jelentkezők száma rövid idő alatt megtízszereződött. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a szakgimnáziumi képzés mellett is, amely a szakma megszerzése mellett átjárást biztosít a felsőoktatás irányába is.

Dr. Csörgits Lajos, Győr Megyei Jogú Város aljegyzője Borkai Zsolt polgármester és az önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. és a Széchenyi István Egyetemmel közös „A jövő Győrben épül” szlogen a szeme előtt válik valóra, hiszen a tizenhat országból érkezett csapatok az autóikra vonatkoztatva éppen ezt teszik. Mint mondta, az elmélet gyakorlatban történő hasznosítása nem csupán a hallgatóknak fontos, hanem a gazdaság szereplőinek, s persze annak a városvezetésnek is, amely az oktatás és a gazdaság összefogását kiemelten támogatja. Az sem véletlen, hogy Győr a kezdetektől a Formula Student Hungary mellett áll, s bíznak abban, hogy ez a verseny a jövőben tovább öregbíti a város hírnevét, s nemzetközi szinten is még ismertebbé teszi.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora úgy fogalmazott: miután immáron hat éve Győrött rendezik a világ egyik legjobb versenyét, fontosnak érezték, hogy ezen saját autóval győri csapat is megmérettesse magát. S miután az Audi Hungariával közösen elhatározták, viszonylag rövid időn belül rajthoz is állhattak. Párhuzamot vont azzal, hogy az egykori halászfaluban felépített KTMF mára Győr-Révfalu büszkeségévé vált, egy olyan modern kampusszá, melynek nemzetközi színtéren is meg kell méretnie magát. Ahogy teszik azt például az FSH versenyén, amely a gazdaság és az oktatás közti együttműködés, valamint a triális képzés szép példája. Beszélt a magyar kormány és Győr városának támogatásával megépülő új kollégiumukról is, mely jelzi az egyetem és annak jövője iránt tanúsított bizalmat. Ezt a bizalmat hálálják meg például a Formula Student Hungary támogatásával, mellyel ugyancsak a közös jövőt építik.

Kolossváry Tamás, az Arrabona Racing Team csapatvezetője „bennfentesként”, azaz hallgatói szemmel beszélt az FS-mozgalomról, s az elért eredményeikről. Azzal kezdte, hogy immáron harmadik alkalommal kapnak visszajelzést a magyar viadalon arról, hogy milyen munkát is végeznek. Persze, amire jelen pillanatban a legbüszkébbek, az a németországi FS-versenyen a múlt héten elért 17. hely, amit többre értékelnek, mint a bemutatkozó évükben aratott oroszországi győzelmet, hiszen a német verseny Európában szakmailag mégiscsak a legkiemelkedőbbnek számít. Hozzátette: a Formula Student a lehetőségek tárházát jelenti a hallgatók számára. „Kis cégként” működve sokrétű és összetett feladatot követel az abban szerepet vállalóktól, akik már egyetemistaként szembesülhetnek az élet kihívásaival, a gyakorlati problémák megoldásával. Nagyon sok hasznos tapasztalatot szerezhetnek, ami években mérhető előnyt jelent azokkal szemben, akik kihagyják az ilyen lehetőségeket. A győri modell egyébként egyedülálló abban a tekintetben is, hogy az Arrabona Racing Team autójában kifejezetten FS-autóhoz kifejlesztett SZEngine-motor dobog. Bátran nevezhető példaértékűnek a Széchenyi István Egyetemen ily módon megvalósuló együttműködés!

Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja a szakképzett munkaerő fontosságára utalva említette azt, hogy az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. már tíz esztendeje dolgozik azon, hogy ezen a területen is eredményeket érjen el. A képzésben való szerepvállalást tekintve másfél éve jutottak el addig, hogy a győri egyetemen immáron önálló karral büszkélkedhetnek, amely nem mellesleg a leendő járműmérnökök legnagyobb magyarországi képzőhelyének számít. A Formula Student Hungary kapcsán megemlítette: a világszínvonal jön évről-évre Győrbe, amely a cégek személyügyi munkatársai számára az utánpótlás biztosítása szemszögéből nézve ideális „vadászterület”.

Pat Clarke – aki műszaki tanácsadóként az FS-mozgalom egyik legismertebb szereplője – tavaly még az egyik legszórakoztatóbb, leghangulatosabb versenynek nevezte a győrit, ezúttal módosított véleményén. Szerinte, miközben a Formula Student Hungary megőrizte egyedülállóan kellemes hangulatát, az oktatási célnak is tökéletesen eleget tesz, amely mégiscsak az egyik legfontosabb aspektusa egy ilyen megmérettetésnek.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.