Foci Eb: Drámai büntetőpárbajban német továbbjutás

A negyeddöntő rangadójának, előrehozott döntőnek harangozták be Németország és Olaszország mérkőzését. A találkozó nagy taktikai csatát, és izgalmas büntetőpárbajt hozott, amelyben a németek felülkerekedtek ellenfelükön.

 

A világbajnok németek és a négy évvel ezelőtt döntőt játszó (ott a spanyolokkal szemben 4-0-ra alulmaradó) olaszok egyaránt esélyesek voltak a végső győzelemre, így nagy csatára lehetett számítani.

Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, mindkét csapat kereste a fogást ellenfelén, de igazán veszélyes helyzetekkel adós maradt mindkét válogatott. A második játékrész is hasonlóan kezdődött, majd kicsit felélénkült a mérkőzés. A 65. percben pedig már az eredmény is változott, Mario Gomez remek megmozdulásait követően Mesut Özil talált a hálóba, megszerezve a vezetést Németországnak. A világbajnok azonban nem sokáig örülhetett, hiszen pár perccel később Boateng kezezése miatt Kassai Viktor teljesen jogosan mutatott a tizenegyes-pontra, a büntetőt pedig Leonardo Bonucci magabiztosan értékesítette a 78. percben. Az olasz egyenlítés után leült a mérkőzés, a csapatok talán bele is törődtek a döntetlenbe, így következhetett a kétszer tizenöt perces ráadás.

A hosszabbítás lényegében eseménytelenül zajlott le, így a döntés a tizenegyesekre maradt. Nem is akárhogyan! A büntetőpárban a kilencedik lövéspár után dőlt el, méghozzá úgy, hogy az első tíz lövőből hatan rontottak, köztük a stabil ítéletvégrehajtónak számító Schweinsteiger és Müller, vagy az olaszoknál a meccsen tizenegyest értékesítő Bonucci, és a direkt a párbaj miatt becserélt Zaza. Az utolsó, mindent eldöntő büntetőt Hector értékesítette, Darmian hibája után.

Nagy taktikai csata, és szoros küzdelem után Németország jutott az elődöntőbe, ezzel elmondhatja magáról, hogy a 2006-os, hazai rendezésű Világbajnoksággal kezdődően minden nagy tornán bejutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben a Franciaország-Izland mérkőzés győztese lesz a németek ellenfele.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő
Németország – Olaszország 1–1 (1–1, 1–1, 0–0), Tizenegyesekkel: 6–5
Bordeaux, Matmut Atlantique. Vezette: Kassai Viktor (Magyarország)

Németország: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Hector – Özil – Th. Müller, Gomez (Draxler, 72.)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pelle
Szövetségi kapitány: Antonio Conte

Gólszerző: Özil (65. perc), ill. Bonucci (78. perc – tizenegyesből)
Tizenegyesek: Kroos, Müller (x), Özil (x), Draxler, Schweinsteiger (x), Hummels, Kimmich, Boateng, Hector illetve Insigne, Zaza (x), Barzagli, Pelle (x), Bonucci (x), Giaccherini, Parolo, De Sciglia, Darmian (x)

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.