Foci Eb: Olaszország búcsúztatta a címvédőt

Rangadónak ígérkezett, és az is lett a négy évvel ezelőtti döntő visszavágója. Ezúttal azonban az olaszok örülhettek, 2-0-ra legyőzték Spanyolországot.

 

A spanyolok meglepő, 2-1-es horvátok elleni veresége miatt alakulhatott úgy, hogy a két nagyágyú már a legjobb tizenhat között összecsapott. A legutóbbi két Eb-t megnyerő spanyolok, és a négy évvel ezelőtt döntős olaszok összecsapása vérbeli rangadónak ígérkezett, Olaszország 10 éve, Spanyolország pedig 6 éve volt Világbajnok.

A 2012-es döntőben a spanyolok 4-0-ra győztek, így az olaszoknak volt miért visszavágniuk, és ezzel a céllal is kezdték a meccset, melynek az első félidejében ellenfelük fölé kerekedtek. Több nagy helyzetük is volt, azonban De Gea rendre remekül védett. A 33. percben egy szabadrúgás után azonban kicsit bizonytalan volt, így Giorgio Chiellini lecsapott a labdára, és a hálóba piszkálta. Ez után is az azúrkék mezesek támadtak többet, akár két-három gólos vezetés is reális lett volna, de 1-0-s vezetéssel mehettek a szünetre.

A második félidőre kicsit összekapták magukat a spanyolok, és több támadást vezettek (különösen a csereként beálló Vázquez volt aktív), azonban az olaszok sem voltak veszélytelenek. Sőt, mondhatjuk, hogy De Gea kapus tartotta meccsben a címvédőt. A spanyolok az utolsó percig küzdöttek, azonban a meccs hajrájában, a 91. percben az olaszok egy gyors kontra után Graziano Pelle révén megszerezték második találatukat is, így megérdemelten jutottak a legjobb nyolc csapat közé.

Azonban Olaszország nem dőlhet hátra az Európa-bajnokságon, a címvédő spanyolok után ugyanis a következő körben a világbajnok Németország lesz az ellenfele, az is nagy meccsnek ígérkezik.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Olaszország – Spanyolország 2–0 (1–0)
Saint-Denis, Stade de France, 76 165 néző. Vezette: Cüneyt Cakir (Törökország)

Olaszország: Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – De Sciglio, De Rossi (T. Motta, 54.), Florenzi (Darmian, 84.), Parolo, Giaccherini – Éder (Insigne, 82.), Pelle
Szövetségi kapitány: Antonio Conte

Spanyolország: De Gea – Juanfran, Sergio Ramos, Piqué, Alba – Iniesta, Busquets – David Silva, Fabregas, Nolito (Aduriz, a szünetben; Pedro, 81.) – Morata (Lucas Vázquez, 70.)
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Gólszerző: Chiellini (33. perc), Pelle (91. perc)

 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.