Foci Eb: Gyors tizenegyes, majd megérdemelt francia fordítás

Nagy érdeklődés övezte a házigazda Franciaország mérkőzését az Európa-bajnokság egyeneses kieséses szakaszában. Bár Írország már a második percben vezetett, végül a franciák győztek 2-1-re, és jutottak a legjobb nyolc közé.

A rendező ország válogatottja számára rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, ugyanis az írek Long buktatása miatt a mérkőzés elején tizenegyeshez jutottak, amelyet Robbie Brady magabiztosan értékesített. A korai vezetés birtokában az írek tudták játszani saját, bekkelős, játékot tördelős, harcos, kontrázós játékukat, amelyen a franciák nem igazán találtak fogást. Bár voltak helyzetei a házigazdának, Randolph kapus, és a bevetődő védők rendre megakadályozták az egyenlítést, így 1-0-ás ír vezetéssel zárult az első játékrész.

A második félidőre feljavultak a franciák, és még nagyobb elánnal próbálták feltörni Írország védelmét. Törekvéseiket siker koronázta, az 58. percben Antoine Griezmann fejelte a kapuba Bacary Sagna beadását. A 61. percben ráadásul már vezettek is a franciák, ugyanis Griezmann másodszor is mattolta az ír védelmet. Sőt, a mesterhármas is majdnem meglett, amikor Griezmann megiramodott, és egyedül vezethette a kapusra a labdát, azonban a szerelni igyekvő Shane Duffy a tizenhatos előterében a támadó játékos lábát találta el, a buktatásért pedig azonnal piros lapot kapott. A mérkőzés hátralévő részében a franciák egyértelműen fölényben játszottak, sorra dolgozták ki helyzeteiket, újabb gól azonban nem született, így a házigazda 2-1-re legyőzte Írországot.

Az Európa-bajnokság negyeddöntőjében Franciaország az Anglia-Izland párharc továbbjutójával mérkőzhet majd meg.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Franciaország – Írország 2–1 (0–1)
Lyon, Stade des Lumieres, 56 279 néző. Vezette: Rizzoli (Olaszország)

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kanté (Coman, a szünetben, Sissoko, 93.), Matuidi, Pogba – Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Írország: Randolph – Coleman, Keogh, Duffy, R. Brady – Hendrick, McCarthy (Hoolahan, 72.), McClean (O’Shea, 69.), S. Ward, D. Murphy (Walters, 65.) – Long
Szövetségi kapitány: Martin O’Neill

Gólszerző: Griezmann (58. perc, 61. perc), ill. R. Brady (2. perc – tizenegyesből)
Kiállítás: Duffy (66. perc)

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.