Foci Eb: Német győzelem, magyar továbbjutás

A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában is véget értek a küzdelmek. Az eredmények kedvező alakulásának köszönhetően (Németország legyőzte az észak-íreket) Magyarország immár biztosan ott lesz a legjobb 16 között.

 

Németország és Lengyelország továbbjutása már sejthető volt, Ukrajna pedig semmiképpen sem juthatott tovább, Észak-Írország pontszerzése esetén azonban Magyarország elé kerülhetett volna a csoportharmadikok versenyében (amennyiben harmadikok leszünk, de végezhetünk akár a csoport első vagy második helyén is.)

Németország nagy fölényben kezdte az észak-írek elleni találkozóját, azonban helyzeteit rendre elpuskázta, vagy McGovern kapus hárított. Thomas Müller továbbra is be van oltva Eb-gólok ellen, a Világbajnokságokon rendre sok gólt szerző támadó továbbra sem tud kapuba találni kontinenstornán. A gólpassz azonban összejött neki, a 30. percben visszagurított labdáját Mario Gomez juttatta az észak-ír kapuba. Akkor még kevesen gondolták volna, hogy ez lesz a találkozó egyetlen gólja, a világbajnok ugyanis nem tudta értékesíteni helyzeteit, így csak minimális különbséggel szerezte meg a győzelmet.

Hasonló eredmény született Ukrajna és Lengyelország találkozóján, a már biztosan kieső, belső konfliktusokkal sújtott ukránok mezőnyben ugyan nagyjából egyenrangú partnerei tudtak lenni az esélyesebbnek tartott lengyel csapatnak, támadásban azonban hiányzott belőlük az átütő erő. Jakub Blaszczykowski azonban villant egyet, és az 54. percben szerzett találatával Lengyelország megnyerte a mérkőzést. Ukrajna vereséggel, de jó mérkőzésen, szépen búcsúzott az Európa-bajnokságtól.

Németország (jobb gólkülönbségének köszönhetően) csoportelsőként, Lengyelország pedig másodikként jutott tovább. A 3 ponttal harmadikként végző észak-írek még reménykedhetnek, hogy bekerülnek a négy legjobb csoportharmadik közé.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, C csoport
Észak-Írország – Németország 0–1 (0–1)
Párizs, Parc des Princes, 44 125 néző. Vezette: Turpin (Franciaország)

Észak-Írország: McGovern – A. Hughes, McAuley, Catchcart, J. Evans – J. Ward (Magennis, 70.), C. Evans (McGinn, 84.), S. Davis, Norwood, Dallas – Washington (K. Lafferty, 59.)
Szövetségi kapitány: Michael O'Neill

Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Höwedes, 76.), Hummels, Hector – Khedira (Schweinsteiger, 69.), Kroos – Th. Müller, Özil, Götze (Schürrle, 55.) – Gomez
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerző: Gomez (30. perc)

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, C csoport
Ukrajna – Lengyelország 0–1 (0–0)
Marseille, Stade Vélodrome, 58 874 néző. Vezette: Moen (Norvégia)

Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Kucser, Butko – Rotany, Sztepanenko – Jarmolenko, Zincsenko (Kovalenko, 73.), Konopljanka – Zozulja (Timoscsuk, 92.)
Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko

Lengyelország: Fabianski – Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Jodlowiec, Krychowiak – Zielinski (Blaszczykowsk, a szünetben), Milik (Starzynski, 93.), Kapustka (Grosicki, 71.) – R. Lewandowski
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Gólszerző: Blaszczykowski (54. perc)

 

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.