Foci Eb: Gólképtelen angolok, magabiztos walesiek

A B-csoport küzdelmei is befejeződtek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Anglia erőtlen támadójátékkal csak 0-0-t ért el Szlovákia ellen, így az oroszokat 3-0-ra legyőző Wales lett a csoportelső.

 

A papírforma alapján Angliának állt a zászló, Szlovákia legyőzésével meglett volna az első hely, nem utolsó sorban ezzel a magyar válogatott biztos továbbjutó lett volna. Szlovákiának pontot kellett szereznie, hogy legyen esélye továbbjutni, ahogyan a másik két csapatnak is.

Az angolok azonban nem éltek a lehetőséggel. Bár végig aktívabban támadtak, igazi átütő erőt nem tudtak felvonultatni a stabilan bekkelő északi szomszédjaink ellen, így a gólszerzés mellett a győzelem és a csoportelsőség is elmaradt.

Az első helyet ugyanis Wales kaparintotta meg. Bár papíron Oroszország volt az esélyesebb, Bale és társai mégis simán győztek, köszönhetően gyorsaságuknak és agilisabb játékuknak. Az első gólt egy gyors kiugratás után Aaron Ramsey szerezte a 11. percben. 20 perc után már 2-0 állt az eredményjelzőn, miután egy gyors kontra után a remek ütemben felfutó baloldali védő, Neil Taylor góllal fejezte be az akciót. A 67. percben aztán a legnagyobb sztár, Gareth Bale is kapuba talált, Ramsey remek kiugratását pörgette a kapuba. Ezzel a találattal átvette a vezetést az Európa-bajnokság góllövőlistáján, mivel hazája mindhárom csoportmeccsén szerzett gólt, így ő az első három gólos játékos az idei kontinenstornán.

A 3-0-s walesi siker azt jelentette, hogy Bale-ék csoportelsőként jutottak a legjobb 16 közé, Anglia másodikként ment tovább, Szlovákia 4 pontjával a legjobb harmadik helyek egyikében reménykedhet, a két év múlva Világbajnokságot rendező Oroszország a megszerzett egy egységével kiesett az idei Európa-bajnokságról.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport
Szlovákia – Anglia 0–0 (0–0)
Saint-Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 39 051 néző. Vezette: Velasco Carballo (Spanyolország)

Szlovákia: Kozácík – Pekarík, Durica, Skrtel, Hubocan – Mak, Kucka, Pecovsky (Gyömbér, 67.), Hamsík, Weiss (Skriniar, 78.) – Duda (Svento, 57.)
Szövetségi kapitány: Ján Kozák

Anglia: Hart – Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand – Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.) – Lallana (Alli, 60.), Vardy, Sturridge (Kane, 76.)
Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport
Oroszország – Wales 0–3 (0–2)
Toulouse, Stadium de Toulouse, 28 840 néző. Vezette: Eriksson (svéd)

Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, V. Berezuckij (A. Berezuckij, a szünetben), Ignasevics, Kombarov – Mamajev, Glusakov – Szmolov (Szamedov, 70.), Sirokov (Golovin, 52.), Kokorin – Dzjuba
Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Davies, N. Taylor – Allen (Edwards, 72.), Ledley (King, 76.), Ramsey – Bale (Church, 83.), Vokes
Szövetségi kapitány: Chris Coleman

Gólszerző: Ramsey (11. perc), N. Taylor (20. perc), Bale (67. perc)

 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.