Foci Eb: Drámai döntetlen

A váratlan egyenlítésről és a nézőtéri rendbontásról is emlékezetes marad Csehország és Horvátország Eb-meccse. Déli szomszédjaink kétgólos vezetésük ellenére is csak egy ponttal gazdagodtak.

 

A horvátok győzelemmel, a csehek vereséggel kezdték a franciaországi Európa-bajnokságot, így a kockásmezesek a továbbjutásért, a csehek reményeik életben tartásáért léptek pályára.

A találkozó első 45 perce a folytatás ismeretében amolyan bemelegítésnek tűnt, mindkét csapat spórolt a helyzetekkel, a horvátok viszont ebből a kevés lehetőségből is betaláltak, a 37. percben Ivan Perisic szerezte meg a vezetést.

Felélénkült a mérkőzés a második félidőben. A csehek továbbra sem dolgoztak ki igazán veszélyes helyzeteket, a horvátok viszont az első nagy lehetőségükből újabb gólt szereztek. A Barcelona középpályása, Ivan Rakitic az 59. percben villant, és ziccerben a kapust átemelve talált a hálóba. A cseh szövetségi kapitány, Pavel Vrba jó érzékkel nyúlt bele a csapatba, az alig tíz perccel hamarabb pályára küldött Milan Škoda a 76. percben a horvát kapuba fejelte a labdát. A mérkőzés azonban nem ért véget, sőt, a horvát szurkolók petárdázása, és egymással való összeverekedése miatt percekig állt a játék (a rendezők ezúttal sem voltak a helyzet magaslatán), emiatt Clattenburg angol játékvezető 9 percet hosszabbított. A slusszpoén is a hosszabbításban érkezett, Vida fölösleges kezezése miatt ugyanis tizenegyest kaptak a csehek, amit a 92. percben a szintén csereként pályára lépő Tomás Necid magabiztosan értékesített, kialakítva a 2-2-es végeredményt.

A 2-0-s horvát vezetés után szinte senki nem számított cseh pontszerzésre, a szurkolói rendbontás lelkiekben látszólag a horvát csapatot viselte meg jobban, a csehek fejben jobban bírták a hajrát, ezzel életben tartva továbbjutási reményeiket, amelyhez azonban az utolsó körben győzniük kell a törökök ellen.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, D csoport
Csehország – Horvátország 2–2 (0–1)
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard, 40 000 néző. Vezette: Clattenburg (Anglia)

Csehország: Cech – Kaderábek, Sivok, Hubník, Limbersky – Darida, Plasil (Necid, 86.) – Skalák (Sural, 67.), Rosicky, Krejcí – Lafata (Skoda, 67.)
Szövetségi kapitány: Pavel Vrba

Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Badelj, Modric (Kovacic, 62.) – Brozovic, Rakitic, Perisic – Mandzukic
Szövetségi kapitány: Ante Cacic

Gólszerző: Škoda (76. perc), Necid (92. perc – 11-esből.) ill. Perisic (38. perc), Rakitic (59. perc)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.