Foci Eb: Két ír gól, de 1-1 a vége

Immár az E-csoport küzdelmei is elkezdődtek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Írország legjobbjai az Ibrahimovics vezette svédekkel mérték össze erejüket.

 

Svédország rendszeres Eb-résztvevőnek mondhatja magát, azonban többnyire a csoportküzdelmek jelentik az északiak számára a végállomást. Írország pedig még soha nem jutott tovább a csoportból. Mindkét ország számára cél, hogy ezúttal menjenek még legalább egy kört.

Szoros küzdelem, és stabil mezőnyjáték jellemezte az első játékrészt. Bár az írek valamivel támadóbban és jobban játszottak, összességében kiegyenlített küzdelemnek lehettünk szemtanúi. Gólt azonban nem láthattunk az első 45 perc során.

A második félidőben aztán megtört a gólcsend, a 48. percben Wes Hoolahan kapásgóljával megszerezték a vezetést az írek. A vezetés birtokában azonban nem tudták állandósítani fölényüket, és a svédek vették át a kezdeményező szerepet. A skandináv nyomásnak azonban csak a 71. percig tudtak ellenállni a zöldmezesek, ekkor Zlatan Ibrahimovic beadását a menteni igyekvő Cieran Clark a saját kapujába fejelte. Hiába állt be az írek válogatottsági- és gólrekordere, Robbie Keane, az eredmény nem változott, igazságos pontosztozkodás született a találkozón.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, E csoport
Írország – Svédország 1–1 (0–0)
Párizs, Stade de France, 75 000 néző. Vezette: Mazsics (Szerbia)

Írország: Randolph – Coleman, O'Shea, Clark, Brady – McCarthy (McGeady, 85.), Whelan, Walters (McClean, 63.), Hoolahan (Rob. Keane, 78.), Hendrick – Long
Szövetségi kapitány: Martin O'Neill

Svédország: Isaksson – Lustig (Johansson, a 44.), M. Olsson, Granqvist, Lindelöf – S. Larsson, Lewicki (Ekdal, 86.), Källström, Forsberg – Ibrahimovic, Berg (Guidetti, 59.)
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

Gólszerző: Hoolahan (48. perc), ill. Clark (71. perc – öngól)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.