Foci Eb: Győzelemmel kezdett a címvédő

A D-csoport hétfői mérkőzésén a címvédő spanyolok is pályára léptek, méghozzá Csehország ellen, és 1-0-ra győztek.

 

Az előző két Európa-bajnokságot egyaránt megnyerő Spanyolország ezúttal is esélyesként érkezett a tornára. A címvédés mellett céljuk, hogy feledtessék a két évvel ezelőtti Világbajnokság váratlanul gyenge szereplését (két vereséggel kezdték a csoportmeccseket, és elsőként estek ki).

Az első félidőben azt kapták a nézők, amit vártak: fölényben játszó, a labdát nagy százalékban birtokló spanyol-, és derekasan küzdő, stabilan védekező cseh csapatot. Gólt azonban nem láthattunk, ami a csehek remekül védő kapusának Petr Cechnek az érdeme.

A második félidő hasonlóan küzdelmes játékot hozott. A spanyol válogatott folyamatosan fölényben játszott, a csehek pedig mindent megtettek a pontszerzésért. Hősies küzdelmük azonban csak a 87. percig tudta megóvni a góltól a Cech-kaput, ekkor ugyanis Iniesta mérnöki pontosságú beívelését Gerard Piqué fejelte a hálóba. Bár az utolsó percekben volt még egy egyenlítési lehetőség, ez azonban kimaradt, így a címvédő hozta a kötelezőt, és megnyerte az első csoportmeccsét.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, D csoport
Spanyolország – Csehország 1–0 (0–0)
Toulouse, Stadium Municipal 33 000 néző. Vezette: Eriksson (Svédország)

Spanyolország: De Gea – Juanfran, S. Ramos, Piqué, Jordi Alba – Fabregas (Thiago, 70.), Busquets, Iniesta – David Silva, Morata (Aduriz, 62.), Nolito (Pedro, 82.)
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Csehország: Cech – Kaderábek, Sivok, Hubník, Limbersky – Darida, Plasil – Gebre Selassie (Sural, 86.), Rosicky (Pavelka, 88.), Krejcí – Necid (Lafata, 75.)
Szövetségi kapitány: Pavel Vrba

Gólszerző: Piqué (87. perc)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.