Jövő héten maratoni kajak-kenu VB Győrben

Szeptember 11. és 13. között Győr lesz a házigazdája a maratoni kajak-kenu Világbajnokságnak. A város 1999 és 2007 után harmadszor rendezheti meg ezt a világversenyt.

 

Bár maga a VB csak pénteken kezdődik, a hivatalos megnyitó ünnepségre már 10-én, csütörtökön sor kerül. A verseny felvezető programjaként pedig szeptember 9-én és 10-én Masters Világkupa és a parasportolók számára kiírt paracanoe verseny zajlik.

A maratoni kajak-kenu világbajnokság programjában mindkét versenyszámban rendeznek férfi és női versenyeket, mindkét nem esetében egyéni és páros egységek is megmérethetik magukat. Összesen három korcsoport van: ifjúsági, U23 és felnőtt. A táv nemenként és korcsoportonként eltérő. A leghosszabb táv 30 km, ezt a férfi kajak ketteseknek kell teljesíteniük.

A maratoni kajak-kenu ugyan nem olimpiai szám, de a világbajnokság mezőnye rendkívül erős. A házigazda magyar csapat is a legerősebb összeállításában száll majd a vízre, több olimpiai számokban jeleskedő versenyzőnk is kipróbálja magát hosszútávon. Szintén tagja a magyar csapatnak Csay Renáta. A győri kajakozó nem csak azért számít esélyesnek, mert számára duplán hazai pályán lesz az esemény, hanem a miatt is, mert címvédőként érkezik a versenyre. A legsikeresebb magyar hosszú távú kajakozó ezúttal is az első helyet fogja megcélozni.

A verseny a nézők számára is jól megközelíthető helyen, a Győrben Aranypart I. néven ismert szabad strandon kerül lebonyolításra. A belvároshoz és az egyetemhez is közel lévő helyszín előnye, hogy szinte az egész versenypálya belátható, végigkövethető. Aki esetleg jegyet szeretne venni, azt még megteheti. A felnőtt napijegy 900 Ft, a diákok és a nyugdíjasok ennek feléért, 450 Ft-ért tekinthetik meg a versenyt. További információk és a részletes program is megtalálható a www.gyor2015.hu honlapon.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.