Elhunyt Karl Erik Böhn

Vasárnapra virradóra elhunyt Karl Erik Bøhn, a magyar női kézilabda válogatott norvég szövetségi kapitánya. A játékosok és a szurkolók közében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő KEB egy éven keresztül küzdött a leukémiával, de ezt a mérkőzést nem tudta megnyerni…

Játékosként 126 alkalommal ölthette magára a norvég férfi kézilabda válogatott mezét, ezeken a találkozókon 114 gólt szerzett. Edzői pályafutása hasonlóan sikeres volt. A norvég Larvik női csapatával több alkalommal bajnoki címet szerzett, majd 2011-ben kinevezték a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitányává. Közben 2011-2012-ben a Győri ETO KC női csapatát is irányította, ahol bajnoki címet szerzett, és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Válogatott szinten a legnagyobb sikere a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon elért bronzérem, amit egy többszöri hosszabbítás során megvívott bronzmérkőzésen szerzett meg a csapat.

2013 februárjában azonban érkezett az első rossz hír: kiderült, hogy szövetségi kapitányunk leukémiás. Hatalmas lelkierővel, a sajtó nyilvánossága előtt küzdött a betegséggel, hogy ezzel is segítse sorstársait, pozitív példát mutatva nekik. A csontvelő-átültetése után úgy tűnt, hogy felépül, mindenki ezt szerette volna: ő is, a játékosok is, a szurkolók is. December 23-án érkezett a következő rossz hír, a betegség kiújult, és gyógyíthatatlan. A kapitány ekkor is próbált pozitívan viszonyulni a dolgokhoz, családjával, barátaival töltötte az ünnepeket, amiről utólag azt mondta, hogy élete legszebb karácsonya volt. És sajnos az utolsó is.

Nem adta fel még ekkor sem a küzdelmet, mert így fogta fel, egy küzdelemnek, és olyan mérkőzésnek, ahol nem ő az esélyes. Sajnos nem tudta felborítani a papírformát, február 2-án reggel, életének 49. évében elhunyt.

Pozitív hozzáállásával, barátságos személyiségével jogosan érdemelte ki az egész magyar sporttársadalom szimpátiáját. Nem csak mi szerettük őt, ő is szerette az országot. A második hazájának tekintette Magyarországot, a 2013-as világbajnokság alatt otthon, a TV előtt ülve magyar mezt viselve követte az eseményeket. Igazi kapitány volt.

Betegsége alatt blogot is vezetett egy rákkal foglalkozó norvég oldalon. Az alábbi linken elérhetőek írásai: http://kreftkamp.no/mitt-siste-bidrag-4 (Az oldal norvég nyelven van.)

Utolsó blogbejegyzésében végső tanácsokkal is ellátta olvasóit, szurkolóit:
„Vigyázz a szeretteidre!”
„Éld az életed!”
„Ne könnyű terhet, hanem erős hátat kérj!”

Nyugodj békében, Karl Erik Bøhn!

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.